top of page
Zoeken

Steenslag, hoe wordt dit verwijderd?

Het ontstaan van steenslag op een auto.

Steenslag is een veelvoorkomend probleem voor automobilisten en ontstaat wanneer kleine steentjes en andere wegdeeltjes tegen de lak van een auto opspatten. Dit gebeurt vaak bij hogere snelheden, bijvoorbeeld op snelwegen of op wegen met losliggend grind. Steenslag is hierdoor het meest terug te vinden op de motorkap en voorbumper van een auto. Steenslag kan de laklaag beschadigen en in sommige gevallen zelfs de onderliggende metaaloppervlakken blootleggen, wat kan leiden tot roestvorming. Hoewel het bijna onvermijdelijk is, zijn er effectieve manieren om steenslag te verwijderen en verdere schade te voorkomen.


Hoe verwijder je steenslag?

Eerst is het belangrijk om te kijken naar waar er allemaal steenslag zit. Zelden zit er maar 1 puntje op de auto. Voor perfect resultaat wordt er lak besteld bij fabrikant, om kleurverschil zo minimaal mogelijk te maken. De gevonden steenslagpunten worden gemarkeerd. Eerst wordt de steenslagpunt secuur opgeschuurd (hiervoor gebruiken wij grid 2000). Hiermee zorg je dat de lak (of primer) die aangebracht wordt goed hecht en roest verwijderd is. Hieronder een afbeelding met de gemarkeerde steenslagpunten.




De tweede stap is om in de steenslagpunt nieuwe lak te leggen. Hierbij is het erg belangrijk dat de lak niet buiten de steenslag komt. Wanneer dit wel het geval is zal je altijd kleurverschil krijgen.

Na het inleggen van de lak, is het een kwestie van even afwachten. De natte lak staat altijd een beetje bol. Doordat de lak droogt, valt hij meer in de steenslagpunt. Hieronder een filmpje waar je ziet hoe de lak wordt ingelegd.



Vervolgens moet de gekleurde lak worden afgedekt, doe je dit niet zal de gekleurde lak in de loop van de tijd verbleken. Dit doen we met blanke lak. Deze blanke lak leg je vrij dik op de steenslagpunt, ook een beetje erbuiten. Hierbij zorgen we ervoor dat er echt "een bolletje" boven de steenslagpunt ligt. Wanneer deze volledig opgedroogd is, Schuur je de blanke lak weg, tot deze even hoog is als de omringende lak. Na schuren zit er natuurlijk een doffe plek op de lak. Door polijsten verdwijnt deze doffe plek. Indien het schuurproces vakkundig gedaan is, zal er geen verschil meer zichtbaar zijn tussen waar de steenslag is opgevuld en de omringende lak. Steenslag zal wel zichtbaar blijven indien er toch nog een hoogteverschil is. Hier breekt het zonlicht namelijk anders, waardoor het zichtbaar blijft!




Ā 
Ā 
Ā 

Commentaires


  • Instagram
  • Facebook

©2021 by DKVV-Detailing. 

KVK-nummer: 83493344  BTW-ID: NL003828950B34

bottom of page